Утре е ромската Нова година. Празникът е наричан с много имена

...
Утре е ромската Нова година. Празникът е наричан с много имена
Коментари Харесай

Ромската Нова година остава без празненства заради пандемията

Утре е ромската Нова година. Празникът е именуван с доста имена - Банго Васил , Банго Васил и, Банго Васил ий (Васильовден), или Василица. Това е най-големият празник на ромите - ромската Нова година, само че тази година поради пандемията тържествата в ромските квартали на Пловдив са анулирани. Отменена е и обичайна лотария с огромната премия - жив петел. 

Традиционно ромският празник се чества три дни – от 13-и до 15-и януари. 14-и януари обаче е най-важният ден, тогава от най-голямо значение е първият посетител в къщата. Смята се, че какъвто човек прекрачи пръв прага на дома, такава ще бъде и цялата Нова година.

Василица се отбелязва като начало на Новата година от доста ромски групи в България, а от няколко години и като ден на ромската просвета. Празнуването на Василица е обвързвано с легенда, че Свети Васил, покровител и бранител на ромите, възвръща моста, по който прекосявали ромите, откакто този мост бил опустошен от Дявола и по този метод ги избавил.

Вечерта на 13-ти против 14-ти януари се повтарят християнските ритуали на Бъдни вечер – цялото семейство се събира у дома, майката готви птица с ориз или с кисело зеле. Докато я подготвя, мълчи. Във всяка къща се точат баници, саралии, младите дами чистят къщата и лъскат съдовете, всичко би трябвало да свети от непорочност. Правят и сарми. Когато всичко е готово, поставят трапезата на пода в средата на стаята, и подреждат хляба и гозбите. Запалват свещи, по-младите целуват ръка на по-възрастните и желаят амнистия. Стопанинът разчупва питката, в която има златна пара, защитавана и излъчена от татко на първородния наследник. Чак тогава сядат към трапезата. Ядат, пият, играят, веселят се.

Посред нощ идва Банго Васил , който е пътувал три дни и се е борил огромни компликации по пътя. Затова е ранен, брадясал, изтощен. Той е нормално наедрял, звучен, умел и великодушен. Има добра дума за всеки, пожелава шанс и здраве, благополучие на възрастните, а на децата раздава дарове.

Утре в кварталите ще има засилено полицейско наличие, с цел да бъде избегнато скупчване на доста хора
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР